Steun ons zodat we het mysterie van HIV volledig kunnen ontrafelen

Sponsors

Waarom is een HIV-genezing nodig

Momenteel zijn meer dan 37 miljoen personen geïnfecteerd met HIV. Ongeveer evenveel mensen zijn al overleden ten gevolge van HIV sinds de ziekte voor het eerst werd beschreven in 1981.

Dankzij de enorme inspanningen van universitaire onderzoekscentra en de farmaceutische industrie werden er al meer dan 25 HIV-medicijnen ontwikkeld. Het paradigma van HIV-zorg is dus verschoven van sterven door HIV, naar leven met het virus. De dagelijkse inname van de HIV-medicijnen leidt tot een enorme toename in levensverwachting, zodat die de levensverwachting van niet-geïnfecteerde mensen benadert. Bovendien kunnen HIV-positieve vrouwen nu zelfs zwanger worden met een zeer gelimiteerd risico om het virus over te brengen naar de baby. Helaas is het met de huidige medicatie enkel mogelijk de ziekte te controleren, maar niet te genezen.

Echter, de beschikbaarheid van HIV-medicatie is gelimiteerd, en in 2015 hadden meer dan 10 miljoen mensen dringend nood aan een behandeling. Medicatie moet nog steeds dagelijks ingenomen worden, en brengt frequent bijwerkingen met zich mee. Bovendien, als de therapie niet correct wordt toegediend, leidt dit tot resistentie van het virus tegen de medicatie.

Recente ontwikkelingen in HIV-onderzoek suggereren dat een genezing van HIV mogelijk zou moeten zijn. Er werden nieuwe inzichten verkregen door een patiënt die genezen verklaard werd, ”The Berlin Patient” (Timothy Brown), en van een groep patiënten wiens therapie heel vroeg werd opgestart nadat ze seropositief werden.  Een Europees initiatief waaraan het HIV Cure Research Center deelneemt, wil de resultaten van Timothy Brown dupliceren (Epistem). Nu is het nog maar eens aan de universitaire onderzoekscentra om innovatief onderzoek te leveren en een nieuwe stap te nemen in de richting van een HIV-genezing! Dit onderzoek zal in eerste instantie bestaan uit de identificatie van het resterend HIV virus in het lichaam van de patiënten (het virale reservoir) en de ontdekking en evaluatie van nieuwe therapeutische scenario’s.Peter Piot legt uit waarom een HIV genezing noodzakelijk is:Wat wordt er onderzocht in het HCRC? Linos Vandekerckhove legt het uit:Kenny leeft al jaren met HIV. Zijn vriendin Heidi is zwanger van hun eerste kindje

EvenementenSchrijf je in voor onze mailing lijst

* Verplichte veldenBevestig je inschrijving door op de link te klikken in de bevestigingsmail